Евеліна СЕРГЄЄВА: «Ми будемо знімати добре кіно»

Эвелина Сергеева — президент компании «Юг-Фильм»

Ця чарівна молода леді – акторка, художник-постановник і президент кінокомпанії «Південь-фільм». Творчий колектив під її керівництвом уже понад два роки знімає кіно, активно співпрацюючи з Одеською кіностудією.

Сьогодні Евеліна Сергєєва – гість нашої постійної кінорубрики.

Евеліно Едгардівно, розкажіть, за яких обставин Ви очолили «Південь-фільм»?

– Якщо коротенько, то на одному із творчих заходів я познайомилася з відомим одеським режисером-постановником, засновником кінокомпанії Ігорем Козловим-Петровським. Тоді, на початку 2013 року, «Південь-фільм» переживав тяжкі часи, як такого виробниц­тва повнометражних фільмів не було. Ігор Анатолійович запропонував мені очолити компанію, я відразу погодилася й аніскільки не шкодую про це.

Як вдається приватній компанії реалізовувати свої проекти в такий непростий для країни час?

– Насамперед відзначу наш колектив однодумців, з якими до снаги практично будь-яка робота. Ну а що стосується головної складової кіновиробництва – грошей, то завдяки моїм партнерам їх було знайдено. При цьому ми робимо малобюджетне кіно, тобто не будуємо декорації, не знімаємо великі серіали й тим більше не запрошуємо зірок першої величини. Переважно працюємо з одеськими акторами театру та кіно, і рівень їхньої професійної підготовки нас цілком влаштовує.

З якими труднощами Вам доводиться зіштовхуватися?

– Зараз на нашому кіноринку, на жаль, не так багато фільмів, які затребувані масовим кіно і телепрокатом. А навіть якщо гарну картину знято, то її ще треба купити, це вже залежить від волі та можливостей замовників. Торік в Україні було знято лише чотири повнометражні фільми, до речі, два з них – нами. Це, звичайно, мало… Кіно потребує масштабної підтримки на державному рівні. При цьому необхідно розуміти, що й приватні компанії потребують допомоги – у будь-якому вигляді.

А в Києві, порівняно з Одесою, ситуація з кіновиробництвом краща?

– Так, безумовно. Там більше кінокомпаній, розвинутіша інфраструктура і, відповідно, щедріше фінансування. Але це й не дивно, адже Київ – столиця нашої країни. На кіностудії імені Олександра Довженка створено багато чудових шедеврів вітчизняного та світового кіно.

На Ваш погляд, у плані кіновиробниц­тва Одеса й Київ дружать чи суперничають?

– Я впевнена, що сьогодні Київ і Одеса разом рухаються в правильному напрямі. Кіно одночасно знімається у столиці і у нас, і це доб­ре. А якщо при цьому є якесь здорове творче суперництво, яке додає позитивної енергії, – то це також добре. Тим більше, якщо кіно приносить людям розуміння життя і добра – тоді воно затребуване. 

Які у Вас улюблені кіноактори? 

– Кіану Рівз – на першому місці! Його життя дуже цікаве, я багато читала про нього. Рівз – не зарозуміла зірка, живе, як усі звичайні люди. Захоплююся творчістю Андрія Миронова, Євгена Євстигнєєва, Олега Меньшикова. А серед акторок мені найбільше подобається Людмила Марківна Гурченко. Я періодично дивлюся картини з її участю, особливо мені подобається її блискуча роль у «Солом’яному капелюшку».

Евеліно Едгардівно, розкажіть про свою першу появу на знімальному майданчику. 

– Про кіно я мріяла ще з дитинства, а вперше знялася в середині 2000-х років. Я працювала у Франції, мої дані з фото потрапили до однієї з паризьких кіностудій. Запросили знятися в епізоді однієї з французьких картин про кохання. До речі, спочатку пропонували головну роль, але я на той момент недостатньо добре володіла французькою. Потім зіграла працівницю офісу в картині «Смайлик». У 2006 році знялася у фільмі «Леонід Утьосов. Пісня довжиною в життя». Це був дуже цікавий проект, у якому взяли участь Нонна Гришаєва, Богдан Бенюк, Олексій Горбунов, Марат Башаров. Я спостерігала за їхньою роботою і здобула дуже хороший досвід для розвитку своєї акторської майстерності. 

У 2013 році у мене була перша головна роль в українській короткометражній картині «Ноктюрн для опалого листя» режисера Олександра Морєва. Моїми партнерами були прекрасні актори Ірина Волкова та Євген Юхновець. Це романтична історія про нездійснене кохання самотніх людей. Дія відбувається восени в нашому місті.

У Вашій фільмографії є картина «Таємниця повітряного міста»… 

– Так, це була моя перша спільна кіноробота з Ігорем Козловим-Петровським. На той час я вже очолила «Південь-фільм», і ми спільними зусиллями змогли реалізувати такий цікавий дебютний кінопроект. Я зіграла роль працівниці Одеського літературно-меморіального музею Пушкіна Наталі. У центрі сюжету – історія, пов’язана з магічним перснем із караїмським написом, який 1824 року графиня Воронцова подарувала Олександрові Пушкіну, який полишав наше місто. Ми знімали цю картину в Одесі та в Криму – у Йосафатовій долині, у фортеці Чуфут-Кале та інших місцях. Моїми партнерами були актори одеських театрів Ігор Лилицький та Сергій Гудько.

Я знаю, що буквально цими днями на «Південь-фільмі» закінчилася робота над новим дитячим кінопроектом…

– Так, ми зробили новий пригодницький міні-серіал «Скарб, або Історія про чарівні апельсини». Головні герої – четверо одеських дітей – протягом трьох серій шукають скарб. Я також зіграла одну з ролей і відзначу, що мені було дуже приємно працювати з талановитими одеськими акторами – вихованцями студії продюсерського центру «Домінік Джокер» Данилом Чумаком, Єлизаветою Кошубою, Олександром Шубниковим і Валерієм Носенком. До речі, дві серії «Скарбу» торік ми вже показали на Одеській кіностудії, а останню частину презентуємо у квітні – знову на кіностудії. Додам, що в третій серії знялися відомий оператор і кінорежисер Одеської кіностудії, нині директор Одеського музею кіно Вадим Костроменко, а також популярні актори Олег Школьник та Ірина Токарчук. І я запрошую всіх одеситів і гостей міста подивитися, чим скінчилися пригоди наших маленьких героїв. 

Евеліно Едгардівно, наостанок традиційне запитання: які плани у «Південь-фільму»? 

– Ми будемо знімати добрі картини. Зокрема, відкрию секрет, що в нас є план зняти продовження «Таємниці повітряного міста». Буде важко, але ми не зупиняємося. Усе – в русі. Плануємо нові кінопроекти, розглядаємо сценарії. Головне, щоб на всі часи запанував мир у нашій прекрасній країні – Україні. Користуючись нагодою, через Вашу газету, передплатницею якої я є, хочу повітати всіх жінок з нещодавнім днем 8 Березня. Будьте щасливі, любимі своїми рідними та близькими! Також побажаю жінкам як представниця світу кіно: завжди дивіться романтичне кіно про кохання. 

Від редакції: Наша газета є головним інформаційним партнером «Південь-фільму». Докладніше з діяльністю кінокомпанії ви, шановні читачі, можете ознайомитися на її офіційному сайті https://ugfilm.com.ua.

Translate »