“Спеціальні покази” Одеського міжнародного кінофестивалю 2019: стрічки Сергія Лозниці, Віталія Манського, Аньєс Варда та членів журі 10-го ОМКФ

У позаконкурсній програмі “Спеціальні покази” 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю покажуть роботи Сергія Лозниці “Процес”, легенди світового кіно Аньєс Варда — “Варда за Аньєс”, фільм режисера Віталія Манського “Свідки Путіна”, а також свої фільми особисто представлять члени журі конкурсних програм цьогорічного кінофестивалю

Сергій Лозниця — український режисер 20 документальних і 4 ігрових фільмів, які були відзначені нагородами провідних міжнародних кінофестивалів. Його роботу “Донбас” визнали найкращим фільмом на 15-му Міжнародному кінофестивалі в іспанській Севільї, а у програмі “Особливий погляд” Каннського кінофестивалю минулого року фільм отримав відзнаку за найкращу режисуру. 

На 10-му ОМКФ глядачі побачать фільм Лозниці “Процес”. Події розгортаються у 1930 році, колонна зала Будинку Союзів. Група високопосадовців з-поміж економістів та інженерів притягнута до суду за підозрою в підготовці державного перевороту, спрямованого на руйнування радянської влади, відновлення капіталізму та розвал СРСР. Усі звинувачення сфабриковані, підсудні змушені зізнаватися в злочинах, яких вони не вчиняли. Суд, що його очолює Андрій Вишинський, який згодом стане ключовою фігурою сталінських показових процесів, виносить смертні вироки.

Режисер Сергій Лозниця особисто представить  свій фільм на Одеському міжнародному фестивалі.

Фільм “З України до Голлівуду” режисера Станіслава Сукненка також буде представлений у секції “Спеціальні покази”. Цей фільм є першим дослідженням українського сліду в Голлівуді. Роками в різноманітних інформаційних джерелах народжених в Україні називали Russian, але настав час розставити крапки над “і” у питанні “хто є хто” у Голлівуді та з’ясувати, в чому досягнули успіху таланти з України. Розповідь про досягнення українців минулого переплітається з особистими історіями тих, хто запалює свої зірки на голлівудському небосхилі сьогодні. Станіслав Сукненко працював старшим редактором в Українському експериментальному молодіжному творчому об’єднанні “Дебют” на Кіностудії імені Олександра Довженка та головним редактором “Студії 1+1”. 

У секції “Спеціальні покази” глядачі побачать стрічку “Варда за Аньєс”. Чи перед камерою, чи поза нею, Аньєс Варда – це оповідачка, яка уникає драматичних конвенцій та приписів. Разом з кількома колегами-мандрівниками вона запрошує глядачів у подорож до власного світу нетрадиційних образів. Професійна фотографка, інсталяторка та піонерка “Нової хвилі” сама по собі є інституцією у французькому кінематографі, але при цьому опирається будь-якому інституційному мисленню. Оскароносна режисерка, сценаристка і продюсерка пішла з життя навесні цього року.

“Звуки революції” представить на Одеському міжнародному кінофестивалі американський режисер, дворазовий володар “Оскара” та один із членів журі Конкурсу європейських документальних фільмів Білл Ґуттентаґ. В основі сюжету – історія американського руху за громадянські права, що її оповідають через пісні про свободу, які виконують протестувальники в боротьбі за справедливість і рівність. Концертні виступи Джосс Стоун, Вайклеф Жана і The Roots, архівні зйомки та інтерв’ю з активістами, серед яких – Мартін Лютер Кінґ.

Глядачі ОМКФ матимуть можливість насолодитися стрічкою “Кохання блондинки” одного з найвідоміших чеських кінорежисерів Мілоша Формана, який пішов з життя минулого року. За сюжетом – там, де на одного чоловіка припадає шістнадцять жінок, Андула не має шансів знайти своє кохання – доки до їхнього промислового містечка не приїздить розпутний піаніст, який бодай тимчасово вгамовує її пристрасть. Після спільної ночі вона збирає валізу та вирушає на відвідини до Праги, але по прибутті дізнається, що там на неї не чекають. На 10-му Одеському міжнародному кінофестивалі буде представлена в новій цифровій реставраційній копії, яка вперше була показана у програмі “Класика Канн” на цьогорічному Каннському кінофестивалі.

Стрічка приймала участь в основному конкурсі Венеційського кінофестивалю 1965 року.  На Одеському кінофестивалі “Кохання блондинки” представить член журі Міжнародного конкурсу і директор  Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах Карел Ох.

Іранська художниця, режисерка та членкиня журі Національної конкурсної програми Манія Акбарі  особисто представить на фестивалі свій фільм “Місяць для мого батька”. У стрічці Манія Акбарі спільно з британським скульптором Даґласом Вайтом витворюють м’який сплав мови, де поєднання кінематографу та скульптури досліджує процеси фізичного та психологічного руйнування і відновлення. Після кількох операцій з видалення раку історія власного тіла стає точкою відліку для розмови про те, як тіла хоч і травмуються, цензуруються та політизуються, але зрештою залишаються осередками можливостей. 

Фільм отримав нагороду “Нове бачення” кінофестивалю CPH:DOX 2019 року.

Ще одна членкиня журі Національної конкурсної програми 10-го ОМКФ польська сценаристка, режисерка Йоанна Кос-Краузе особисто на фестивалі представить спільний із своїм чоловіком – режисером Кшиштофом Краузе –  фільм “Птахи співають у Кіґалі”. Основа фільму – це зображення психологічних наслідків геноциду в Руанді 1994 року, яке перетворюється на чарівну оповідь – повну драми, але водночас обнадійливу – про сенс життя та позначене травмою існування. 

Нагорода найкращій акторці Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах 2017 року.

До уваги глядачів фестивалю у секції “Спеціальні покази” буде представлена стрічка режисера Кена Лоуча “Зала Джиммі”. В 1921 році помилкою Джиммі Ґралтона було збудувати танцювальну залу на перехресті сільських доріг в Ірландії напередодні громадянської війни. Зрештою церква та політики змусили його закрити її, а самому залишити країну. Через десять років Джиммі повертається зі США доглядати за матір’ю і жити розміреним життям. Проте він вирішує відкрити залу заново… 

Стрічка потрапила до основного  конкурсу Каннського кінофестивалю 2014 року. На 10-му ОМКФ фільм представить головний актор стрічки “Зала Джиммі” та член журі Міжнародної конкурсної програми Баррі Ворд.

“Свідки Путіна” режисера Віталія Манського можна буде переглянути під час ювілейного Одеського міжнародного кінофестивалю. Події у стрічці починаються 31 грудня 1999 року, коли Російська Федерація дізналася про нового президента. Фільм заснований на документальних свідченнях операції “Наступник”, унаслідок якої країна отримала президента, який править нею донині. Персонажами стрічки є Міхаіл Ґорбачов, Боріс Єльцин, Владімір Путін і російський народ, який завжди є мовчазним свідком вирішення своєї долі.

Найкращий документальний фільм Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах 2018 року. Режисер фільму Віталій Манський особисто представить свій фільм під час Одеського міжнародного кінофестивалю.

Володар “Золотого Дюка” – Ґран-прі 8-го ОМКФ за стрічку “Король бельгійців”, режисер, продюсер і голова журі Міжнародної конкурсної програми 10-го кінофестивалю Петер Бросенс представить особисто спільний із Джессікою Вудворт фільм “П’ята пора року”. За сюжетом – стається щось страшне: весна не приходить. Природний цикл обривається. Аліс і Томас, двоє підлітків, що живуть у бельгійському селі глибоко в лісах Арденнів, з усіх сил намагаються зрозуміти світ, який руйнується навколо них.

Основний конкурс Венеційського кінофестивалю 2012 року.

У секцію “Спеціальні покази” потрапив фільм італійського режисера та сценариста Едоардо Де Анджеліса “Порок надії”. “Якщо мені доведеться померти, я хочу померти по-своєму”. Час Марії тече за водою. Вона ступає твердо, її капюшон піднятий. Злиденне життя без жодних мрій – доглядати за матір’ю та служити нещадній старій глитайці. Разом зі хороброоким пітбулем Марія переправляє через річку вагітних жінок до справжнього пекла. Але надія завітає і до неї в гості: навчить Марію тому, що лишатися людиною – це найбільший переворот серед усіх.

Спеціальний показ стрічки відбудеться в межах співпраці з HerForShe глобального руху солідарності в підтримку ґендерної рівності від UN Women (ООН Жінки).

Translate »