Урочисте Відкриття 10-го ювілейного Одеського міжнародного кінофестивалю

12 липня в Одеському національному академічному театрі Опери та Балету пройшла урочиста церемонія відкриття 10-го ювілейного ОМКФ.

Церемонію, ведучими якої стали Яніна Соколова та Олега Панюта, розпочали вітальними промовами віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, міністр культури України Євген Нищук та Голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко.

Перше слово взяв віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, який привітав фестиваль з ювілеєм та побажав розвиватись і зростати й надалі. Також він висловив підтримку незаконно ув’язненому режисеру Олегу Сенцову: «Я не можу почати свій виступ без того, аби не сказати, що рівно половину цього терміну — 5 років —  з нами не присутній Олег Сенцов. Кожного року ми підтримуємо режисера та сподіваємося, що він та інші в’язні Кремля якомога швидше повернуться і зможуть разом з нами насолоджуватися кіно».

Міністр культури України Євген Нищук в своїй промові підкреслив: «Одеський міжнародний кінофестиваль – це феєрична промоція цього неймовірного міста, його колориту, гумору та гостинності. Це  чудова платформа для того, щоб показати прорив українського кінематографу за останні роки, в тому числі завдяки інвестиціям уряду України. Також це можливість ще раз показати сучасну кінематографічну українську державу. Віват! 10 років Одеському міжнародному кінофестивалю!»

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко зазначив, що фестиваль потужно розвивається разом із українським кінематографом і цей розвиток можна побачити по Національному конкурсу, в якому представлені українські стрічки. Вони успішно конкурують з іноземними фільмами та стають все більш цікавими українським глядачам.

Наступним з вітальною промовою виступив міський голова Одеси Генадій Труханов. «10 років тому Одеський міжнародний кінофестиваль увірвався в культурне життя і викликав справжній фурор в нашій країні. Дуже швидко і непомітно пробігли ці 10 років і фестиваль став наймасштабнішим і очікуваним заходом в світі кіномистецтва України і за її межами. Дуже приємно, що це відбувається саме в Одесі. Цей рік в Одесі є насиченим знаковими подіями: 100-річчя Одеської кіностудії, 85-річчя Михайла Жванецького і День народження улюбленого міста – 225 років», — сказав він.

Президент ОМКФ Вікторія Тігіпко привітала гостей кінофестивалю та зазначила: «Щодня наш світ стрімко розвивається, кількість населення збільшується, штучний інтелект, технології змінюють усе навколо. У цей час для кожного з нас важливий креатив і вміння мислити нешаблонно. ОМКФ як уже сформована платформа має унікальну можливість сприяти інтеграції технологій у мистецтво й мистецтва в технології. Тож протягом наступного десятиліття на фестивалі ми плануємо активно інтегрувати технології у сферу кіноіндустрії, впроваджувати нові аудіовізуальні форми кіновиробництва. Тут і зараз, на Одеському міжнародному кінофестивалі, формується нова ДНК нації, яка зможе нестандартно мислити й розвивати креативні індустрії».

Лауреатом першої з нагород 10-го ОМКФ – почесного «Золотого Дюка» за внесок у кіномистецтво  – став британський режисер театру і кіно Майк Лі, який наголосив, що для нього це велика честь  – бути в славетному кінематографічному місті Одесі на ювілейному кінофестивалі. А отримати почесну нагороду Одеського міжнародного кінофестивалю — це подвійна честь. «В межах фестивалю буде показано ретроспективи моїх стрічок, серед яких найсвіжіша робота картина «Пітерлоо». Ті кадри, які ви побачите у фільмі дуже апелюють до тих, які показані у стрічці «Броненосець «Потьомкін», тому я вважаю дуже знаковим та важливим те, що ми разом зможемо подивитися ці кадри», — поділився режисер. Також у своїй промові він згадав Олега Сенцова: «Я  разом з усіма кінематографістами світу хочу підтримати Олега Сенцова та сказати, що зараз мої думки разом із ним».

Почесною нагородою «Золотий Дюк» було відзначено і Одеську кіностудію, якій цього року виповнюється 100 років. Вручили статуетку генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич та програмний директор фестивалю Антельм Відо. «Одеська кіностудія стала «домівкою» для ОМКФ, адже багато років поспіль там проходили кінопокази, спеціальні заходи, а також відомі серед українських кінематографістів пітчинги та Work  in Рrogress. Для нас ювілей фестивалю та число 10 має величезне значення. І цю подію ми також поєднуємо із Одеською кіностудією та бажаємо їй ще багато разів по сто років», — наголосила Юлія Сінькевич. Статуетку отримав Голова Ради старійшин Одеської кіностудії, володар почесного звання «Легенда Одеської кіностудії», співзасновник глядацького центру Міжнародного кінофестивалю «Золотий Дюк», член Національної спілки кінематографістів, кінорежисер Генадій Тарасуль. Одеська кіностудія також вручила почесну відзнаку і Вікторії Тігіпко та всій команді ОМКФ. «Хай живе велика ілюзія людства — кіно!» — наголосив Генадій Тарасуль, вручаючи нагороду.

Також на сцену піднялась спеціальна гостя Одеського міжнародного кінофестивалю американська акторка, режисерка та співачка Роуз Макґавен. «Для мене важливо підтримувати гендерну рівність. Мені приємно спостерігати, як жінки нарешті займають ті місця, на які вони заслуговують у цьому світі, — поділилась вона. — Я хочу зараз усім вам сказати – не бійтеся. Найважливіше – це завжди говорити правду, навіть, якщо вона робить вам боляче. Кіно дає можливість виражати правду метафорами, але інколи надзвичайно важливо говорити її напряму».

Цьогоріч на участь у ювілейному 10-му ОМКФ було подано 1110 фільмів з 40 країн та трьох континентів. Під час церемонії відкриття були оголошені фільми конкурсних програм: в Міжнародному конкурсі ОМКФ-2019 представлено 12 картин, до Конкурсу європейських документальних фільмів увійшли 8 робіт, а Національна програма налічує 5 повнометражних та 10 короткометражних фільмів.

Також було оголошено склад журі 10-го ОМКФ. Головою журі Міжнародного кінокурсу став бельгійський режисер та продюсер Петер Бросенс. Разом з ним фільми Міжнародного конкурсу оцінюватимуть українська акторка, яка працює в Голлівуді, Іванна Сахно (Україна — США), член Європейської кіноакадемії, директор Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах Карел Ох (Чехія), актор Баррі Ворд (Ірландія), а також письменниця, режисерка та продюсерка Нана Еквтімішвілі (Грузія). Роботи українських кінематографістів оцінюватимуть нью-йоркський кореспондент Cahiers du Cinéma та член відбіркового комітету Міжнародного кінофестивалю у Локарно Ніколас Елліот (США), режисерка і сценаристка Йоанна Кос-Краузе (Польща), кінорежисерка, акторка, письменниця, художниця Манія Акбарі (Іран) та продюсерка, кінокритикиня Іванна Дядюра (Україна). Куратором Конкурсу європейських документальних фільмів другий рік поспіль став режисер Сергій Буковський. Оцінювати фільми Конкурсу європейських документальних фільмів на 10-ому ОМКФ будуть режисер, сценарист, продюсер Білл Гуттентаг (США), режисерка, радіоведуча, продюсер Соня Кронлунд (Франція) та програмна координаторка Docudays UA, кінопродюсерка Дар’я Бассель (Україна). До складу журі Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI цього року увійшли кінокритики Дмитро Десятерик (Україна), Джованні Вімеркаті (Італія) та Ванда Бенджеллул (Швеція).

Завершив урочисту частину церемонії виступ Джамали. Після музичної частини ведучі представили фільм Відкриття 10-го ОМКФ – французьку стрічку «Прекрасна епоха» режисера Ніколя Бедоса.

До Червоної доріжки гостей підвозив офіційний автопартнер фестивалю Renault, а образи створив офіційний партнер Oh My Look. Пригощали в Пале-Рояль ARARAT. По завершенню церемонії гості відвідали вечірку Відкриття в Літературному дворику (офіційний кейтерінг прийомів  Відкриття і Закриття церемоній ОМКФ Bon appetite). А продовжився вечір Відкриття у фестивальних барах: в Lou Lou виступом Zhenya Sugak, а в Zelda — MUSIQUE DE CINÉMA: Andrew & Nastya Pokaz.

Генеральним партнером ОМКФ традиційно виступає ТАСКОМБАНК.

Нагадаємо, що урочиста церемонія Закриття відбудеться 20-го липня. Під час неї ми дізнаємося імена всіх переможців 10-го ювілейного Одеського міжнародного кінофестивалю. Максимальну достовірність і прозорість голосування забезпечить Kreston GCG.

Translate »